Zen Forum

Nylige indlæg

Sider: [1] 2 3 ... 10
1
Meditation & zazen / Sv: Åndedrættet
« Nyeste indlæg af egmund Dato Lørdag d. 29 Jun, 2019, 19:00:01 »
Jeg kan kun svare for mig selv.
Her i Havredal Zendo / Buddhistisk Samfund fokuserer vi mere på det ultimative 'mål' med/i buddhismen, og jeg hjælper/vejleder individuelt. Hvad der virker for en person er ikke nødvendigvis det mest 'effektive' for en anden.

Jeg synes at - generelt indenfor buddhismen - der er for megen fokus på 'sære' detaljer. Alt for mange 'træner buddhisme' og glemmer det faktiske formål.
2
Meditation & zazen / Sv: Mudra
« Nyeste indlæg af egmund Dato Lørdag d. 29 Jun, 2019, 18:53:33 »
Det vigtigste er, at du (I hver især) finder en zazen stilling / stil der virker for dig - og det kan man nok ikke altid lige mærke 'i dag'.

Hvad mener du med "i dag" i den her kontekst?
Vi har det med at forblinde os selv - være 'bedrevidende'. 'I dag' betyder nu, i dette øjeblik.
3
Meditation & zazen / Åndedrættet
« Nyeste indlæg af Martin Qvist Dato Lørdag d. 29 Jun, 2019, 15:05:32 »
Min oplevelse er, at der I zazen fra Shodo Harada og Meido Moores linje er en del vægt på, at mellemkødet skal hives op i forbindelse med åndedrættet. Dette skulle medvirke til, at at energien nemmere sænkes og aktiveres til en stærkere tilstedeværelse og fokus, i det der arbejdes med (åndedrætstælling, koan m.m.).

Er dette en så godt som universel Rinzai ting eller forbeholdt nogle få og enkelte linjer? Hvad er zenmesterens erfaring og holdning til sådanne "kropslige/energetiske tricks"?
 
4
Meditation & zazen / Sv: Mudra
« Nyeste indlæg af Martin Qvist Dato Lørdag d. 29 Jun, 2019, 14:47:14 »
Det vigtigste er, at du (I hver især) finder en zazen stilling / stil der virker for dig - og det kan man nok ikke altid lige mærke 'i dag'.

Hvad mener du med "i dag" i den her kontekst?
5
Meditation & zazen / Sv: Mudra
« Nyeste indlæg af egmund Dato Fredag d. 28 Jun, 2019, 21:09:02 »
Jeg bruger personligt - og har altid gjort - Rinzai mudra, foldede hænder (højre om venstre tommelfinger, venstre yderst). Mudra-effekten tilhører den samsariske 'verden' og er dermed ikke speciel relevant for en zen mester.

Det vigtigste er, at du (I hver især) finder en zazen stilling / stil der virker for dig - og det kan man nok ikke altid lige mærke 'i dag'.
6
Meditation & zazen / Mudra
« Nyeste indlæg af Martin Qvist Dato Fredag d. 28 Jun, 2019, 20:07:33 »
Gængs rinzai zazen-instruktion er at placere hænderne i en af de to acceptable mudraer under zazen.
Den kosmiske mudra virker mere ustabil at holde, hvor den foldede Rinzai mudra, lidt ligesom de foldede ben i lotus, tilsyneladende giver mere stabilitet og ro i kroppen for mig. Det virker også nemmere at placere begge hænder rent fysisk på en centreret måde foran centeret og i kontakt med hælene på begge ben (jeg sidder fuld lotus).
Med den kosmiske mudra kan jeg godt have en oplevelse af strukturel og spændings-asymmetri  grundet placeringen af mudraen på centreret foran kroppen på området omkring øverste hæl (jeg sidder fuld lotus), der er forskudt til siden ift centeret og kun i kontakt med én hånd.
 
Jeg er dog nysgerrig på, hvilken effekt Zenmesteren oplever fra de to mudraer, og hvilken en han synes bedst om (og hvorfor). Samt om der et traditionelt bud på, hvorfor man ville bruge den éne frem for den anden. Den kosmiske mudra er tilsyneladende universel blandt meditationstraditioner, så helt dum kan den jo ikke være (denne udøver er dog højst sandsynligt).

7
Bøger og tekster / Ny koansamling udgivet på dansk
« Nyeste indlæg af egmund Dato Onsdag d. 07 Mar, 2018, 09:59:34 »
Hekigan Roku - De nedskrevne ord fra den Blå Klippe - er netop udkommet på dansk. Dette er nok den vigtigste koan samling - i hvert fald litterært og filosofisk - og anden del af 'pensum' i koan træningen i Buddhistisk Samfund under Choan Roshi.

Bestil den her: https://www.buddhistisksamfund.dk/butik
8
Zen praksissteder / Havredal Zendo - ChoAn
« Nyeste indlæg af egmund Dato Onsdag d. 07 Mar, 2018, 09:55:53 »
Havredal Zendo - ChoAn er Buddhistisk Samfunds hjem siden 2015. Det er danmarks første zen buddhistiske tempel byggeri - og med en residerende anerkendt Rinzai zen buddhistisk mester (Roshi), som til og med er dansker. Se mere om stedet på hjemmesiden http://havredalzendo.dk/ eller på Buddhistisk Samfunds hjemmeside https://www.buddhistisksamfund.dk/
9
Visdom og skrifter / Sv: Tibetansk Zen
« Nyeste indlæg af MadsD Dato Fredag d. 31 Mar, 2017, 09:50:16 »
cool.
10
Visdom og skrifter / Sv: Tibetansk Zen
« Nyeste indlæg af egmund Dato Mandag d. 13 Mar, 2017, 16:51:59 »
hvordan praktiserer man godgørenhed uden agent, objekt og handling? det ved jeg simpelthen ikke - kan du hjælpe mig?

kh mads

ps : da jeg kigger på godgørenhed uden form, men samtidig al godgørenhed jo er baseret på ens indre "form" og derved "egen vurdering" - så er det jo dobbelt svært at give "hjælp uden form" OG "uden agent objekt og handling" ... ;-)
Det vil jo kræve reel træning hos en kvalificeret lærer. Ikke noget man kan 'undervise' i over nettet / via ord og sætninger.
Sider: [1] 2 3 ... 10